“Help, ik ben gehackt!”.
Liever hoor of zie ik dit soort kreten niet, maar helaas… ook dat gebeurt wel eens op LinkedIn. Geen nood, met deze uitleg help ik je weer in je LinkedIn-zadel. En als je weer ingelogd bent op je profiel, lees dan de rest van dit artikel ook even door zodat het niet nog een keer gebeurt.
Voorkomen is namelijk beter dan…. juist 😉.
Inhoud artikel:
Mijn LinkedIn profiel is gehackt
Daar zit je dan… je wil naar je LinkedIn profiel en plotseling heb je geen toegang meer. Wat je ook probeert, het account lijkt niet meer te bestaan. Hoe kan dat??
Iemand heeft met jouw wachtwoord, wat waarschijnlijk ergens in een lek bij de hacker terecht is gekomen, toegang gekregen tot jouw account. Het eerste wat zo’n persoon doet, is je wachtwoord veranderen en vervolgens jouw e-mailadres aanpassen in die van de hacker, et voila… je bent compleet buiten je eigen profiel buitengesloten.
Soms voert diegene ook gelijk een tweestapsverificatie in waardoor het helemaal niet meer mogelijk is om toegang te krijgen. Zelfs niet als je zelf een hacker in de arm zou nemen.
In het ergste geval past zo’n hacker ook de profielgegevens aan. Jouw foto wordt een (nep)foto van iemand anders, de naam wordt gewijzigd en vrolijk gaat die persoon er met jouw netwerk vandoor. Misschien is diegene zelfs zo brutaal om bijdragen te plaatsen, connecties te verwijderen of toe te voegen of je contactgegevens te misbruiken.
Hoe krijg ik mijn account weer terug
Het eerste wat je moet doen is checken of je met een alternatief e-mailadres nog in kunt loggen op je profiel, of het wachtwoord kunt opvragen.
Lukt dat niet, dan schakel je LinkedIn in met dit formulier. LinkedIn noemt een gehackt account een ‘gecompromitteerd account’.
💡Let op: het kan zijn dat LinkedIn je vraagt jezelf te legitimeren met je paspoort.
LinkedIn heeft je gekoppelde e-mailadres of telefoonnummer nodig, of de URL van je persoonlijk profiel.
Wat als je weer toegang hebt
LinkedIn is zeer behulpzaam als het om dit soort zaken gaat en over het algemeen heb je binnen 24 uur weer toegang tot je account. Maar wat is er gebeurd op dat account? Check de volgende punten:
GRATIS HANDLEIDING LINKEDIN
Al meer dan 160.000 keer gedownload!
Alle tips en tricks om een professioneel LinkedInprofiel op te zetten.
Krijg meer klanten, leads én opdrachten.
Must read voor iedereen die serieus met LinkedIn aan de slag wil.
Download deze unieke LinkedIn handleiding en krijg als bonus de zevendelige online videocursus over LinkedIn van LinkedIn expert Corinne Keijzer er gratis bij!
Controleer je activiteiten logboek
In je instellingen moet je een aantal handelingen verrichten. Je komt hier door bovenin op ‘Ik’ te klikken en daarna op ‘Instellingen en privacy’.
Kies links voor ‘Gegevensprivacy’ en kies de bovenste optie: ‘Uw gegevens en activiteit beheren’.
Check goed of je nog rare activiteiten ziet staan en handel direct indien ze je niet bekend voorkomen.
Check waar je bent aangemeld
Check ook op welke locaties je bent aangemeld. Klik op ‘Aanmelding en beveiliging’ links. Kies rechts voor ‘Waar u bent aangemeld’.
Gooi alle locaties die je niet bekend voorkomen er direct uit.
Check je connecties, berichten en bijdragen
Check je lijst met connecties. Staan er mensen tussen de laatst toegevoegden die er niet tussen horen? Gooi ze eruit.
Bekijk daarnaast ook je privéberichten en bijdragen en kijk of daar gekke dingen tussenstaan.
Hoe voorkom je dat je gehackt wordt
Voorkomen is beter dan genezen. Cliché maar echt, het voorkomt zóveel trammelant. Loop daarom deze stappen door en pas toe waar mogelijk en nodig. Ook als je nog nooit gehackt bent.
Kies een sterk wachtwoord
Je wachtwoord vaak aanpassen heeft niet zoveel zin. Een sterk wachtwoord aanmaken wel. Sla deze eventueel op in een digitale kluis, bijvoorbeeld ‘Lastpass‘. Zo hoef je niet iedere keer je (ingewikkelde?) wachtwoord in te voeren. Dit is met je telefoon ook mogelijk, in ieder geval bij IOS en Samsung weet ik dat ze ook een dergelijke kluis aanbieden.
Waar kun je je wachtwoord op LinkedIn aanpassen? In je instellingen, zie uitleg hierboven waar je ze vindt, en kies dan voor ‘Aanmelding en beveiliging’. Rechts zie je ‘Wachtwoord wijzigen’ staan. Uiteraard heb je hiervoor je huidige wachtwoord nodig, zorg dat je die bij de hand hebt.
Voeg tweestapsverificatie, dubbele verificatie, toe
En nu je dan toch in de instellingen zit, voeg de tweestapsverificatie, oftewel dubbele verificatie, toe. Deze optie vind je ook in ‘Aanmelding en beveiliging’. Ook hiervoor heb je je wachtwoord nodig.
Je kunt kiezen tussen een sms’je ontvangen of een Authenticator-app code.
Mocht je een authenticator-app willen gebruiken, ook ideaal voor al je andere (socialmedia)accounts, dan kan ik 2FAS Auth van harte aanbevelen.
💡 Je hoeft de tweestapsverificatie maar eenmalig op ieder apparaat in te voeren, daarna herkent LinkedIn je als eigenaar.
Welke voorzorgsmaatregelen kun je nog meer nemen
Er kan altijd iets mis gaan op LinkedIn. Bovenstaande voorzorgsmaatregelen zullen al flink helpen maar volg ook nog even de volgende stappen.
Pas je URL aan
Op het moment dat je problemen hebt, wil LinkedIn de URL van je LinkedInprofiel weten. Dit is van oorsprong een onooglijke link met veel cijfertjes en lettertjes. Pas deze altijd aan in een nette link.
Klik hiervoor rechts in je profiel op ‘Openbaar profiel en URL bewerken’.
Haal alles achter je achternaam weg. Het streepje, of de streepjes bij tussenvoegsels, mag je laten staan maar ook weghalen.
Let op, er zijn geen spaties of andere tekens mogelijk, voornaam en achternaam (en eventuele tussenvoegsels) worden dan aan elkaar geplakt zoals je bij mij ook ziet.
INCOMPANY TRAINING LINKEDIN
Meer succes en zichtbaarheid met jullie organisatie op LinkedIn
Onze trainingen stomen jullie klaar voor meer succes op LinkedIn. In een training van twee dagdelen of via ons exclusieve programma werk je met collega’s aan jullie LinkedIn doelen.
- Google review score: 4.9/5 ⭐⭐⭐⭐⭐
- LinkedIn-specialist sinds 2010
- Officieel erkend LinkedIn Ambassador
Voeg altijd een tweede e-mailadres in
Voor je eigen veiligheid, maar ook als back-up, is het van belang altijd minimaal een tweede e-mailadres toe te voegen aan je profiel.
Waarom zou je dat doen?
Ten eerste als je account gehackt wordt en de hacker je primaire adres aanpast. Wie weet ziet hij die ander over het hoofd en kun je alsnog met dat adres opnieuw een wachtwoord aanvragen.
Ten tweede is het handig als je primaire adres ontoegankelijk is om welke reden dan ook. Vaak zie je mensen hun werkmailadres gebruiken. Ze gaan op gegeven moment weg, het e-mailadres wordt door IT verwijderd en je raadt het al…. je kunt niet meer inloggen.
Kies in de instellingen voor ‘Aanmelding en beveiliging’ en kies de eerste optie ‘E-mailadressen’.
Voeg nu met de bestemde knop het gewenste e-mailadres toe. Hiervoor heb je ook weer het wachtwoord van je LinkedIn-account nodig. Er gaat een mail naar je inbox van dat adres en je moet het daarin bevestigen.
Gelukt? Dan kun je zelf bepalen welke e-mailadres je zichtbaar wilt maken in je contactgegevens door op ‘Primair maken’ te klikken achter het gewenste adres. Dit is dus ook de manier om daar je mailadres aan te passen.
Hopelijk heb je zo voldoende informatie om een hack of andere vervelende gevolgen te voorkomen. Heb je vragen, opmerkingen of een andere nuttige toevoeging, laat een reactie achter.
OPEN TRAINING - LinkedIn voor bedrijfspagina beheerders
Ontketen het potentieel van jouw bedrijf op LinkedIn in slechts één dag!
Schrijf je nu in en leer hoe je de kracht van bedrijfspagina’s en persoonlijke profielen kunt benutten!